Spaparts Nordic AB

Så rengör du ett spafilter - enkel rengöringsguide

Det är viktigt att du rengör filtret på ditt spabad med jämna mellanrum. Men hur gör du det egentligen? Det får du reda på i den här artikeln där vi utöver det svarar på varför det är viktigt att rengöra spafiltret och vilka medel du ska, kontra inte ska använda för att rengöra ditt spafilter.

Så rengör du ditt spafilter

  1. Avlägsna filtret från ditt spabad.
  2. Lägg filtret i en hink med varmt vatten.
  3. Dosera med rätt mängd filtertvätt. Vad rätt mängd är står på förpackningen.
  4. Låt filtret dra några minuter. Läs leverantörens anvisningar.
  5. Ta upp spafiltret från hinken och spola av det med ett duschmunstycke.
  6. Sätt tillbaka filtret i din spaanläggning.

Dessa medel du ska använda dig av

De medel du ska använda för att rengöra ditt spa inkluderar spa-klor eller spa-brom, filterrengöring och ibland även rör-rengöring.

Om din enhet har en LCD-display är det en god idé att rengöra den på samma sätt som en vanlig datorskärm, alltså med en lätt fuktad mikrofiberduk

Så doserar du klor i ditt spabad

Det är enkelt att dosera kloret

På förpackningen finns det i princip alltid tydliga anvisningar gällande hur mycket klor du ska använda. Men om det inte finns är den generella formeln att använda 1 tsk klor per person och 1 000 liter vatten. Vanligtvis har många spatillverkare egna klos-lösningar vilket medför att doseringen blir särskilt enkel.

Så gör du om du hällt i för mycket klor

Det är lätt hänt att råka hälla i för mycket klor, men det är också lätt avhjälpt. Om du råkat hälla i för mycket klor kan du tillsätta antiklor eller tappa ur 50% och tillsätta nytt vatten.

Varför behöver du rengöra ditt spafilter?

Du behöver rengöra ditt spafilter för att efter en tids användande samlas det fetter och smuts som du inte kan få bort med vatten. Så fort ditt spafilter är rent igen fungerar det på ett mycket bättre sätt, vilket höjer vattenkvaliteten.

Hur ofta ska du rengöra ditt spafilter?

Hur ofta du behöver rengöra ditt spafilter beror främst på hur ofta du badar. Generellt räcker cirka 2 gånger per månad, men om du badar oftare, cirka 4 gånger i veckan eller mer rekommenderar vi att du rengör filtret varje vecka.

I regel ser du själv när det är dags att byta ditt spafilter, så de tidsspann vi uppgav ovan är bara grova rekommendationer. Värt att veta är också att bytesintervallerna varierar kraftigt beroende på bland annat filter och spabadstillverkare. 

Hur ofta ska du byta vatten i ditt spabad?

Hur ofta du borde byta vatten i ditt spabad beror främst på hur ofta du badar. Om du badar omkring 2 dagar i veckan behöver du i regel byta vattnet mellan 3 och 4 gånger per år. Men värt att veta är att vissa hår- och hudvårdsprodukter kan försämra vattenkvaliteten rejält, så ibland krävs tätare vattenbyten. Ett effektivt medel är Spa Ultra-SPA Clarifier

Med dessa medel ska du inte rengöra ditt spafilter

Kan du rengöra ditt spafilter med klorin?

Nej, du ska inte rengöra ditt spafilter med klorin. Främst då klorin bleker filtret och således lurar dig att tro att ditt spafilter är rent när det i verkligheten inte är det. Utöver det tar spafiltrets fibrer skada av klorin, vilket i sin tur medför att filtret fungerar sämre.

Kan du köra ditt spafilter i diskmaskinen?

Nej, du ska inte köra ditt spafilter i din diskmaskin. Dels för att det skummar för mycket i diskmaskinen, men främst för att diskmedel inte är bra på att upp smuts och fetter från ditt spabad. Om du tvättar spafiltret i diskmaskinen rekommenderar vi att du kör diskmaskinen på skölj programmet med klorin efteråt.

Kan du rengöra ditt spafilter med diskmedel?

Nej, du ska inte rengöra ditt spafilter med diskmedel. Detta då diskmedel gör så att ditt spafilter fungerar sämre och alltså inte löser fett och smuts på ett bra sätt. Om du tvättar spafiltret i diskmaskinen rekommenderar vi att du kör diskmaskinen på skölj programmet med klorin efteråt.

Så ska du inte tvätta ditt spafilter

Kan du rengöra ditt spafilter med en högtryckstvätt?

Nej, du ska absolut inte använda en högtryckstvätt för att rengöra ditt spafilter. Detta då det höga vattentrycket skadar filtrets lameller.

Kan man tvätta spafilter i tvättmaskin?

Nej, du ska inte tvätta ditt spafilter i din tvättmaskin om det inte uttryckligen står att det fungerar i manualen för spafiltret. Tvättmedel är nämligen inte särskilt effektivt när det kommer till att ta bort fett och smuts från spafilter. Utöver det kan filtrets lameller skadas.

Viktiga upplysningar om ditt spafilter

Var sitter filtret på ett spabad?

Det beror på vilket spabad du har, men generellt sitter ditt filter lätt åtkomligt bakom en väl synlig lucka. Var filtret sitter på just ditt spabad finns uppgett i manualen.

Hur länge håller ett spafilter?

Som tumregel räcker ett spafilter (engångsfilter) i ungefär 3 månader. Men om ditt spa är utrustat med två filter(engångs) är det i stället 6 månader som gäller. Så vid normalt badande behöver du alltså 4 filter per år. Värt att tänka på är samtidigt att dessa råd är generella, för olika spafilter har ofta olika långa hållbarhetstider. Har du ett traditionellt filter (filterpatron) så är det dags att byta till ett nytt efter ca 1,5 år. Detta ska dock rengöras minst en gång i månaden. Bäst är att ha dubbel uppsättning så du kan varva med ett rengjort filter. Får filtret torka ordentligt mellan användningen så hjälper det till att hålla längre. 

Finns det spafilter som inte behöver rengöras?

Ja, det finns filter som du aldrig behöver rengöra. Men du ska samtidigt veta att det är mer miljövänligt att tvätta sina spafilter i stället för att slänga dem så fort de blivit smutsiga. Upplysningsvis finns det även spafilter i mikrofiber som håller väldigt länge, alltså omkring ett år.

Varför är ditt spafilter igensatt?

Ditt spafilter är sannolikt igensatt då du inte har rengjort det tillräckligt ofta alternativt rengjort det på fel sätt. Se till att rengöra ditt spafilter mer frekvent så kommer det garanterat inte bli igensatt.

Bildskugga